6 Şubat’ta yaşanan yıkıcı depremler sonrası yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu projelerle toplumsal kalkınma ve yeniden toparlanmada öncü bir rol oynayan KMTSO, kadın girişimcilerin toplumdaki rolünü güçlendirmek amacıyla önemli bir projeye imza atarak KİGEM Projesi’ni hayata geçirdi. Şehrin ekonomik dinamiklerine katkı sağlamanın yanı sıra kadınların girişimcilik potansiyellerini KİGEM ile ortaya çıkarmayı hedefleyen KMTSO, bu projeyle birlikte kadınların iş hayatındaki varlığını ve etkinliğini artırmayı planlıyor.
Projenin lansmanı için basın toplantısı düzenlendi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya; KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Dertli, TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Betül Zabun Kenger, KMTSO Genel Sekreteri Yunus Atmalı, KİGEM Proje Koordinatörü Melek Sibel Çetinkaya ile basın mensupları katıldı.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hayata geçirilen Kahramanmaraş Kadın İş Geliştirme Merkezi (KİGEM) Projesi için Basın Lansmanı düzenlendi. Toplantıda konuşan KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, “Amacımız, şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacak markaların ortaya çıkmasını desteklemek ve kadın girişimcilerin gelişimini sağlamaktır.” dedi.
KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, toplantıda KİGEM Projesi’nin detaylarından bahsederek şu açıklamaları yaptı: “Uzun bir süredir KİGEM projemizle ilgileniyorduk ve sonunda proje ekibimizle birlikte KİGEM için önemli bir proje yazdık ve bu projemiz onaylandı. Bu projemizle ilgili güzel bir fon sağladık. KİGEM’in açılımı Kahramanmaraş Kadın İş Geliştirme Merkezi. Yani şehrimizde kadın girişimciliğini artırmak için çok önemli bir merkeze imza atacağız. Kadın Girişimciler Kurulumuz ile birlikte hareket edeceğiz. Betül başkanımız da projenin en yakın takipçisi olacak. Bu işle ilgili çok güzel bir yönetim ekibi kurduk. Normal ticaret ve sanayi odası yönetimi ile kadın girişimciler kurulu yönetiminden farklı bir yönetim kurduk. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’ndan dört kişi ile kadın girişimciler kurulundan üç kişi olmak üzere bir yönetim kadromuz var.”
Kadın Girişimcilik Merkezi’nin amacını açıklayan Gümüşer, “Kadın Girişimcilik Merkezi aslında birçok şehirde olan bir kurum. Ancak Kahramanmaraş’ta yoktu, ama artık şehrimizde de olacak. Biz bu merkezde özellikle üretim alanında faaliyet gösteren kadınlarımızı destekleyeceğiz. Makinalı üretim yapan, bir hammaddeyi başka bir ürüne dönüştüren kadınlara uygun kiralık iş yeri vereceğiz. Bu kira miktarları gerçekten çok uygun olacak. Şu anda başvuruları alıyoruz ve bu başvuruları değerlendiriyoruz. Amacımız, şehrimizde kadınların oluşturduğu markaların olması ve kadın girişimcilerin gelişimini sağlamaktır.” dedi.
Gümüşer, markalaşmak isteyen kadın girişimcilere yönelik desteklerini de açıkladı: “Kadınlara ürünlerini nasıl daha kaliteli üretebileceklerini, nasıl markalaşabileceklerini, pazar araştırmasını nasıl yapacaklarını anlatacağız. Ayrıca burada bir eğitim salonu olacak ve çeşitli eğitimler verilecek. Kadın girişimcilerin ürünlerini tanıtabilecekleri showroomlar da olacak. Bu sayede kadın girişimcileri bir adım daha öteye taşıyacağız.”
TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Betül Zabun Kenger ise, kadın girişimci sayısının Kahramanmaraş’ta oldukça fazla olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kenger, “Kadın girişimcilik merkezi, kadın girişimcilerin mentorluk desteği alabileceği, markalaşma süreçlerini öğrenebileceği ve uluslararası pazarlara açılabilecekleri bir merkez olacak. Bu projeyle kadın girişimcilerin bireysel gelişimlerini destekleyerek, iş hayatlarında daha başarılı olmalarını hedefliyoruz.” dedi.
Toplantıda, KİGEM Projesi’ne başvuru yapmak isteyen kadın girişimcilere çağrıda bulunuldu. Markalaşmak isteyen ve üretim süreçlerinde destek arayan kadın girişimcilerin projeye başvurması teşvik edildi.